tirsdag 25. april 2017

På messe for første gang?

Velkommen til messe!
Det kan virke fremmed første gang man er i en katolsk kirke. Liturgien er ukjent og en skjønner ikke alt presten sier. I tillegg bruker vi en gammel liturgi som ikke engang alle katolikker kjenner til.
Første gangen vil vi derfor anbefale deg å bare følge med, observere og oppleve. Delta så langt du kan, men ikke stress med å gjøre alt riktig. Målet med messen er å ta del i messeofferet, som er den høyeste form for tilbedelse. Messen består av bønner og bibeltekter. Siden vi bruker kirkens gamle språk, latin, er det vanlig å bruke en messebok der den latinske og norske teksten står ved siden av hverandre. Sangen er delvis på latin, og noen salmer på norsk. Presten ber på latin, men leser dagens tekst først på latin, så på norsk (eller et annet språk). Prekenen er alltid på det lokale språket. Grunnen til at det brukes latin er at det har vært kirkens språk i hundrevis av år, og dermed er uforandret.
Gjennom messen beveger vi oss en del. Vi står når messen begynner og pressten kommer inn. Så kneler vi, reiser oss, setter oss osv. Messens høydepunkt er nattverden. Da går vi frem, kneler og presten gir oss Kristi legeme. Kun katolikker kan gå til nattverd. Men alle er velkommen til å delta i messen!

Her kan du lese mer om katolsk messe.

Ingen kommentarer: