fredag 7. juli 2017

07.07.2007 - Ti-året for Motu Propio

Den 7. juli 2007 utga Pave Benedikt XVI et personlig dekret (motu proprio) om liturgien, som kanskje skulle bli den mest avgjørende beslutning i hans pontifikat.
I korthet sier motu propriet at:
 • Kirkens liturgi har to former, den ordinære (innført i 1969 og årene etter) og den ekstraordinære (med de tekster til liturgien, som er blitt til gjennom hele Kirkens historie)
• Alle prester kan feire begge former uten å be noen om tillatelse til det
• De troende som anmoder om det, har rett til å delta i liturgien i den ekstraordinære form, og det er sogneprestenes og biskoppenes ansvar å sørge for dette. Over hele verden har dekretet gitt langt flere troende adgang til den ekstraordinære form av messen – mange steder hver dag, eller i hvert fall hver søndag. Og bruken av den ekstraordinære ritus for de øvrige sakramentene – dåp, skriftemål, ferming, prestevielse, ektevielse og den siste olje – er også blitt mye mer vanlig.
I Norge har messen blitt feiret i noen menigheter, men få steder er den tilgjengelig på regelmessig basis. Med takknemlighet kan vi se tilbake på de siste 10 år – la oss forenes i takksigelse og i bønn om flere messer etter den ekstraordinære form!

Summorum Pontificium og pavens følgebrev

Ingen kommentarer: