torsdag 1. juni 2017

Maria og Den hellige Ånd

Alle disse holdt trofast sammen i bønn, sammen med noen kvinner og Maria, Jesu mor, og brødrene hans. (Apg. 1,14)

Freske i St. Dominkus kirke, Oslo
Legg merke til at Maria, Jesu mor er nevnt spesielt. Alle dsiplene hadde gått til den øvre sal etter Kristi himmelfart for å vente på Den hellige Ånds komme, slik Jesus hadde lovet. Men Maria var Åndens brud, broen mellom Gud og "Gud kommet i kjød", mellom Gud Fader og Guds Sønn. Hun var allerede, slik engelen Gabriel sa "full av Den hellige Ånd".

Så Maria tok sin plass som Kirkens Mor og bad sammen med disiplene akkurat som hun ber med oss hver gang vi ber. Men Maria hadde en annen rolle. Hun hadde levd med sin Sønn og kunne veilede disiplene ved å fortelle om hans liv, livet som hun hadde gitt, og svare på de mange spørsmål som ble stilt. For når han gikk avsted for å forkynne evangeliet, nå han gikk for å dø på korset, hadde han helt sikkert snakket med sin mor om det som var i vente. Og hun, som gikk med ham til Golgata og holdt den korsfestede Jesus i sine armer, hadde mye visdom og kunnskap å gi disiplene når de forberedte seg for sitt oppdrag.

Og disse mennene skulle preke som hennes Sønn prekte, og skulle dø som hennes Sønn døde, og akkurat som hun hadde forberedt Jesus, slik forberedte hun dem. Så når vi forbereder oss til Åndens komme på pinsedag må vi også gjøre det sammen med Maria. Det er ingen bedre måte å forberede Åndens komme enn å be rosenkransen, for i Lourdes og Fatima har Vår Frue vist oss at dette er den bønnen hun vil vi skal be. Da kan vi meditere spsielt på de herlighetsfulle mysteriene og bli rede til å motta Den hellige Ånd.

Ingen kommentarer: