søndag 28. mai 2017

Det hellige messeofferet

Verdenshistoriens største og mest betydningsfulle hendelse er korsofferet på Golgata der Jesus, Guds Sønn, fullbrakte forherligelsen av Gud - og menneskenes forløsning. Av dette følger den helt spesielle betydningen det hellige messeofferet har. For messeofferet er ikke noe annet enn korsofferet.

På skjærtorsdagen forvandlet Jesus brødet til sitt offerlegeme og vinen til sitt offerblod. På denne måten fullbrakte han i forkant av sin død på langfredag på sakramentalt vis det blodige korsofferet. Han gav apostlene og deres etterfølgere oppdraget og fullmakten til å frembringe offeret på den samme sakramentale måten. "Gjør dette til minne om meg!" 

Dette oppdraget oppfyller Kirkens prester når de feirer messen. Messen er altså ikke bare en "andakt", men et offer, et fullkomment offer til forherligelse av Gud Faderen. Guds Sønn ofrer seg på ublodig vis til Faderen for vår skyld. Presten er hans levende verktøy. Den hellige messe er Kirkens offentlige og felles offer.

"Sammen med ham (Jesus) og gjennom ham skal de troende fremføre offeret og sammen med ham ofre opp seg selv. I messen ofrer ikke bare Jesus opp seg selv, han vil også bli vår føde. På denne måten vil han forenes på den inderligste måte med de troende. Messen er altså ikke bare et offer, men også et offermåltid. Det anbefales å motta den hellige kommunion i hver messe såfremt man ikke har begått en dødssynd, elle ikke har holdt abstinenstiden." (pave Pius XII)

Ingen kommentarer: