tirsdag 9. mai 2017

Prestens viktigste oppgaver

En prest deler sin erfaring etter nesten 30 år i tjenesten. Hva er prestens viktigste oppgaver?

1) Uten tvil, det viktigste er å gi folk Kristus i eukaristien

2) En prest må ha et dypt og rikt bønneliv. Han må også skrifte minst en gang i måneden, helst to siden djevelen hater prester spesielt.

3) En prest må feire messen så verdig som mulig. Gud fortjener det, og det hjelper sjeler å åpne seg Åndens første og viktigste gave, ærefrykt og undring.

4) Presten må alltid være tilgjengelig for skriftemål. Det betyr at han må gjøre det han kan for at folk skal tørre å spørre om dette sakramentet. En linje i menighetsbladet om "kontakt kontoret" holder ikke. Folk vil føle at de er til bry. Det må også forkynnes ofte om skriftemålet. Menigheten må være "i nådens stand!".

5) Presten må være tilgjengelig når som helst på døgnet for sykesalving.

6) En prest må hele tiden studere. Les, les og les litt til.

7) Presten må være en dyktig og inspirerende lærer. Derfor er punkt 6) så viktig. Du kan ikke gi videre det du ikke har mottatt. Prekener er den vanligste form for undervisning, men presten kan og bør undervise på andre måter også. Kurs, artikler, og nettsider.

8) Presten forbereder og forretter andre sakramenter (dåp, ekteskap) med iver og kjærlighet. En prest ber for de døde, og ber for og trøster andre i begravelser.

9) En prest må hjelpe folk å oppdage og elske Kirkens rike skatt: andakter til Maria og helgnene, rosenkransen, sakramentalier osv. Tilby ofte mulighet for sakramentstilbedelse.

10) Presten må gjøre det han kan, særlig i bønn, for å fremelske Åndens frukt: kjærlighet, glede, fred, tålmod, vennlighet, godhet, trofasthet, mildhet og selvbeherskelse. Hvis presten, som er folks forbilde, mangler dette vil det være urimelig å kreve det av andre. Presten må gjøre menigheten til et hjem for folk, men det begynner med at han selv er et hjem for dem, lett tilgjengelig. Dette gjør at folk lett kan komme til presten for åndelig veiledning.

Som du ser tok jeg ikke med administrative oppgaver. De må også gjøres. Regninger må betales osv. Presten bør gjøre alt han kan for å delegere disse oppgavene til andre. Det vil frigjøre presten fra å drukne i admininistrative oppgaver som tar bort tid og krefter fra de ti punktene ovenfor. Og et råd til alle prester: Kutt ned på møter. Og de møtene du "må" ha, la dem være korte og effektive.

Jeg elsker å være prest. Tenk over om du har et kall!

Ingen kommentarer: